04/07/2020

El Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada i la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya juntament amb l’Agrupació Foto-Cine Cerdanyola-Ripollet (AFOCER) presenten l’exposició Lectura i presó.  Aquesta exposició és una selecció de les obres presentades als VI i VII Concursos de fotografia de centres penitenciaris.

El concurs pretén donar a conèixer com la pràctica artística amb les persones privades de llibertat esdevé un itinerari educatiu per afavorir la reinserció i la rehabilitació.

La convocatòria motiva la creativitat dels interns i dels monitors que els formen en les diferents disciplines. A més, el concurs dona l’oportunitat de difondre, dins i fora de la presó, l’activitat cultural i educativa que s’hi duu a terme. D’altra banda, aquest projecte permet fomentar la lectura entre la població interna gràcies a la col·laboració de les biblioteques penitenciàries en el projecte. Aquesta mena d’intervenció permet als i a les internes comprometre’s en un projecte constructiu i per tant contribueix al treball de reinserció social i laboral per al futur. A més dona a conèixer la realitat penitenciària fora els murs per tal de trencar tòpics sobre el món penitenciari i explicar a la societat que la cultura arriba a tot arreu.

El concurs és obert a interns i internes dels centres penitenciaris de Catalunya i al personal que treballa amb ells en els tallers artístics i les biblioteques.

De les més de 200 fotografies inèdites presentades al concurs, se n’exposa una selecció de 32 en gran format per al públic.

A l’exposició que romandrà oberta des del 14 al 29 de juliol de 2020, hi seran exposades a més de les 32 seleccionades en plafons individuals de 100 cm x 70 cm uns altres plafons amb fotografies de tots els centres penitenciaris. L’exposició es podrà visitar al Mercat Municipal de Fontetes, a Cerdanyola del Vallès, en els horaris habituals del mercat.

AFOCER segueix compromesa en la seva col·laboració amb el Departament de Justícia de la Generalitat portant exposicions fotogràfiques a diversos centres penitenciaris i, aquest cop, portant les fotografies dels centres penitenciaris al carrer, per a coneixement del gran públic