Presentació de la 3a Biennal Internacional Digital Ripollet Image

El passat divendres dia 17de maig, al Centre Cultural de Ripollet, Afocer va presentar la 3a Biennal Internacional Digital Ripollet Image.
Vam comptar amb la presència dels tres membres del jurat: Jordi Argila, president de la Federació Catalana de Fotografia; Joan Palmer, president de la Federació d’Associacions Fotogràfiques de les Illes Balears (FAFIBA); i Juan Armentia, president d’EHATE (Federació d’Associacions Fotogràfiques del País Basc).
Jordi Argila ens va parlar del seu viatge fotogràfic, des dels seus inicis com a aficionat a l’astrofotografia, passant pel light painting i fins a arribar als retrats amb models. També va reflexionar sobre la importància de la gestió d’entitats i dels equips humans que les fan possibles.
Joan Palmer va explicar l’activitat formativa “¿Quién es…?” de FAFIBA, que inclou revisar les biografies i obres fotogràfiques d’autors rellevants a la història de la fotografia i organitzar tallers fotogràfics inspirats en ells, com Toni Catany o Helmut Newton. Durant la pandèmia, es van adaptar amb sessions en línia i, donada la impossibilitat de fer un taller presencial, van editar un audiovisual inspirat en el treball del fotògraf Joan Fontcuberta, del qual hem gaudit durant la seva projecció.
Juan Armentia ens va parlar d’una de les seves disciplines preferides, la fotografia esportiva, centrada en la cobertura dels Jocs Paralímpics, des dels seus primers com a fotògraf a Barcelona 92 fins a París 2024, amb un esment molt especial a Tòquio 2020. Fruit d’aquell treball al Japó, ha editat el llibre “Tokio. Asfalto y podium” amb fotografies de diferents disciplines esportives paralímpiques, on s’enllaça l’emoció dels atletes pels seus esforços i fites esportives amb les sensacions de tristesa i soledat dels carrers de la capital japonesa.
El president d’Afocer, Josep Manel Requena, va concloure l’acte explicant els orígens d’aquesta biennal.
El concurs va néixer l’any 1978, amb el nom de Concurs Vila de Ripollet, d’àmbit nacional i on només podien participar fotografies impreses en blanc i negre. L’any 1998 va esdevenir concurs estatal i es va obrir també a les fotografies impreses en color.
Després de trenta edicions del concurs, l’any 2009, va passar a ser d’àmbit internacional i va canviar el seu nom a Biennal Internacional Digital Ripollet Image – Concurs Vila de Ripollet.
Malauradament, i degut a la crisi que ens va afectar a partir de l’any 2010, la biennal no es va tornar a celebrar fins a l’any 2019, quan es va recuperar el concurs incloent-lo a les activitats que Afocer va organitzar amb motiu del seu 50è aniversari.
Però, per segona vegada, aquest projecte es va tornar a suspendre, degut a la pandèmia de la Covid-19. El recuperem aquest any 2024 amb la ferma intenció de donar-li la continuïtat que fins ara no ha estat possible.
Dissabte dia 18 de maig es va procedir a la realització el veredicte la Biennal. Una jornada intensa on el jurat va treballar amb molta dedicació. Ho van fer tan bé que fins i tot van ser entrevistats pels companys de Ripollet Ràdio.
Però, no tot ha estat treball durant el veredicte d’aquesta Biennal Ripollet Image. Diumenge dia 19, els membres del Jurat van poder gaudir de dues exposicions al Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa:
– “El fill a l’agulla”, del fotògraf Manuel Outumuro, una magnífica col·lecció de fotografies de publicitàries, que fa un recorregut dels treballs dels dissenyadors de moda catalans durant el darrer canvi de segle.
– “La fira modernista i els seus fotògrafs”, una mostra excepcional, tant per la qualitat de les fotografies com pel tema de les mateixes: la Fira Modernista de Terrassa.
Prop d’una quarantena de fotògrafs i fotògrafes de Terrassa han col·laborat en aquest projecte, aportant les seves visions personals a través de les seves imatges.
I per acabar la jornada, una visita exprés a la Masia Freixa i al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Terrassa.

Fotografies: Joan Manuel Vera, Antònia Fuentes, Josep Manel Requena, Juan Armentia i Vicenç Semper

Presentació jurat i veredicte Ripollet Image 2024

Image 1 of 24