Presentació del llibre Alma y memoria de Jorge Armestar

26 de October de 2021

El llibre  “Alma y Memoria”  fa un recorregut per les festes tradicionals de Càceres com a llegat per a les generacions futures, i és una documentació gràfica del patrimoni cultural immaterial que constitueixen les festes populars de la província extremenya.

L’empresa editorial Atakama i l’agència de disseny Fisher, a més dels mecenes que han participat en el micromecenatge, han estat els artífexs de l’edició d’una obra que és una visió actual d’unes tradicions, que perviuen per uns veïns i veïnes que s’aferren a un fet cultural identitari que els aglutina com a comunitat.

Darrere de totes aquestes festes tradicionals està la petició a la naturalesa, als déus o als sants que hi hagi un cicle nou de vida i el “cicle d’etern retorn”, que en aquests temps pandèmics té una importància encara més gran.

El projecte fotogràfic, que posa èmfasi en allò que no es percep a simple vista i que és sens dubte l’ànima d’un poble unit que vibra amb les seves festivitats, està acompanyat d’un treball periodístic de recerca sobre l’origen d’aquestes festivitats.

L’univers pagà i cristià que hi ha en elles, la tradició oral que s’està perdent, la cerca d’un passat per a donar sentit al present. Una posada en valor de la riquesa de les nostres arrels culturals.

“Alma y Memoria” és una documentació gràfica del patrimoni cultural immaterial que constitueixen les nostres festes populars, evitant així la seva possible pèrdua o la desaparició d’alguns elements que les conformen.

Sobre els autors 

La periodista Israel J. Espino és Especialista Universitària en Mitologia i Simbologia per la Universitat Ramón Llull i Màster en antropologia de les religions per la UEX. 
Ha publicat diversos llibres sobre mites i llegendes d’Extremadura, entre els quals destaquen Extremadura Secreta. Brujas, sabias y hechiceras  (Almuzara) i 50 Lugares mágicos de Extremadura (Cydonia). Reportera i guionista de reportatges de televisió de caire antropològic, col·labora assíduament amb diversos programes de ràdio i televisió.

Jorge Armestar (fotògraf). Neix a Lima (el Perú, 1983). El 2001 comença els seus estudis de Comunicació Audiovisual i realitza els primers encàrrecs per a la institució educativa en la qual està inscrit. Tres anys més tard aterra a Mèrida (Espanya), on realitza tota mena d’encàrrecs per a diferents mitjans de comunicació. Les seves fotografies passaran a il·lustrar algunes de les pàgines de periòdics i agències tan importants com El País, El Mundo, Agència EFE, Europa Press.

Sinopsi de “Alma y Memoria”

Va haver-hi un temps en què es creia que la fotografia podia robar-te l’ànima. I potser no estaven molt equivocats, perquè en aquesta obra el premiat fotògraf peruà Jorge Armestar ha capturat sens dubte l’esperit dels extremenys submergint-se de ple en les seves festes, els seus ritus i les seves mirades. 

Al costat d’ell, la periodista i antropòloga Israel J. Espino, ha bussejat en l’origen pagà de les festivitats de Càceres per a treure a la superfície la seva essència i la seva memòria, submergides sovint en les profundes aigües del cristianisme. 
Centenars de quilòmetres recorreguts i diversos anys de recerca han donat el seu fruit:  “Alma y Memoria”  d’un poble que encara rendeix culte a la naturalesa, a la fertilitat, als morts i a la vida.

Podeu trobar més informació del llibre al web www.almaymemoria.com

“ALMA Y MEMORIA”

Jorge Armestar

 

Sala d’Actes  del Centre Cultural de Ripollet

Dijous  4 de novembre , a las 19:00 h.

Rbla. Sant Jordi, 2-4, Ripollet

2021_AlmaMemoria_05

Image 11 of 11