Exposició Re-Producción, La revaolución de la mujer madura

De Eugènia Couoh

Sala Elisa Arimany, Biblioteca Central de Cerdanyola
del 3 d’abril al 3 de maig de 2024

Aquest assaig fotogràfic fet a més de 50 dones d’edat madura, explora la identitat i posicionament de la dona de mitjana edat a través del retrat. Representa a la dona adulta que ha aconseguit desafiar els estereotips i convencionalismes amb els quals se li ha encasellat al llarg de la història. A través del retrat fotogràfic, Couoh cerca plasmar la transformació de la maduresa femenina en una nova plenitud, dins d’una societat que tendeix a invisibilitzar-la.
“En les últimes dècades el paper de les dones en la societat ha evolucionat com a resultat de la lluita de generacions anteriors. No obstant això, actualment continuen existint convencionalismes i prejudicis sobre el rol de les dones, principalment quan es tracta de la dona madura. L’edat és un factor determinant per a la cada vegada menor inclusió de la dona en la vida sociocultural, econòmica i política de la societat, la qual cosa genera temor i rebuig.
El meu interès principal com a fotògrafa és obrir el dialogo sobre els prejudicis que existeixen sobre temes com l’envelliment del cos femení, l’exigència cultural del cos esvelt, la sexualitat femenina o el desig. Amb el retrat fotogràfic com a principal suport del meu discurs, busco generar una reflexió i establir un nou referent de la feminitat madura.
Les dones tenim por de mostrar-nos com realment som, a causa de la manipulació massiva d’imatges que ens adoctrinen en la suposada perfecció del cos jove, no obstant això, són les dones adultes els qui aporten el seu coneixement i experiència en molts sectors de la societat sense rebre el reconeixement que mereixen.
Quina oportunitat tenim les dones majors de proposar nous projectes, noves idees, o competir per una carrera professional?
A través del retrat busco plasmar la transformació de les dones madures i no necessàriament el que els és imposat per convencionalismes i definicions estereotipades.   Eugenia Couoh – Fotògrafa”