Exposició d’Aquí i d’enllà 1 d’octubre, de Joan Expósito

 

Aquest projecte fotogràfic està integrat per un total de 60 imatges, dividit en tres blocs que podeu veure a diferents espais de la UAB.

És un seguiment “AL REFERÈNDUM D’AUTODETERMINACIÓ DE l’1 D’OCTUBRE DE 2017” i inclou els dies anteriors, el mateix dia del referèndum i els dies posteriors a l’1 d’octubre, concretament el 3 d’octubre de 2017 i el 18 d’octubre del 2019.

Aquest conjunt d’imatges pretén mostrar el civisme, el saber fer i la bona convivència dels milers i milers de catalans, que es van bolcar i van sortir al carrer a reclamar els seus drets. Tot sabent que l’Estat espanyol havia fet atracar un creuer al Port de Barcelona amb més de 6.000 agents per impedir el referèndum.

Totes les fotografies estan presses a la ciutat de Cerdanyola i mostren les sortides nocturnes per a l’enganxada de cartells, la matinada de l’1 d’octubre a la porta de les escoles, les notícies que circulaven per les xarxes, els moments de llargues cues, l’emoció de la gent gran en poder votar, moments de resistència pacífica a la porta de les escoles perquè la policia no hi entres. Tot plegat, un seguiment fotogràfic fins entrada la nit, que el referèndum va finalitzar!

El dia 2 d’octubre bona part de la població catalana es va aixecar indignada per tota la força que havia utilitzat l’Estat espanyol per impedir la votació del Referèndum. Així que el dia 3 d’octubre, com no podia ser d’una altra manera, milers de ciutadans de Cerdanyola també va sortir al carrer a manifestar-se en contra de l’actuació policial.

Ens presentem al 18 d’octubre de 2019. Han passat dos anys des d’aquell Referèndum i tant representats polítics com representants del món cultural de Catalunya han acabat a la presó com a responsables d’aquells esdeveniments. La sentència genera disconformitat i indignació i s’organitza una nova sortida al carrer per manifestar-se, aquesta vegada en forma de caminada per la llibertat. El 16 d’octubre surten 6 marxes des de tot Catalunya, on va afegint-se gent, amb la finalitat d’arribar a Barcelona el 18 d’octubre. Les imatges parlen per si soles, objectiu assolit