AFOCER –Agrupació Foto-Cine Cerdanyola-Ripollet– és una associació cultural dedicada a l’ensenyament, conservació, promoció i difusió de la fotografia, en tots els seus aspectes.

Va ser fundada l’any 1969 a Cerdanyola del Vallès, sota el nom de “Agrupación Fotográfica Sardañola”, per un reduït grup d’amics aficionats a la fotografia; les primeres trobades van tenir lloc al bar Grau de Cerdanyola, i rápidamente es va començar a organitzar el Concurs Provincial i Local. Als primers anys 70 es va aconseguir un local al Casal Parroquial de Cerdanyola, que passaria a ser la primera seu pròpia de l’entitat.

El 1979, AFOCER s’expansiona fins a la veïna població de Ripollet; al 1982 es va legalitzar l’entitat amb l’aprovació dels seus estatuts, i al 1983 es trasllada la seu al nou Ateneu de Cerdanyola, si bé les activitats es fan an ambdues poblacions. Es continua amb els concursos, i s’organitzen els primers cursos d’iniciació a la fotografia

AFOCER forma part de la Federació Catalana de Fotografia –FCF– des de 1983, de la que n’és membre fundador, i va organitzar al 1984 la primera Festa de la Fotografia de la FCF.

L’any 1999 la FCF l’hi concedeix el títol de Millor Entitat Catalana de l’Any, i l’any 2000 rep de la Confederación Española de Fotografia el Premi Nacional de Fotografía que l’acredita com la millor entitat fotogràfica estatal.

L’any 2003 rep el títol d’Entitat Cerdanyolenca de l’Any, guardó que atorgan els mitjans de comunicació a l’entitat local que més s’ha distingit per la seva tasca cultural.

Actualment, AFOCER organitza regularment diverses exposicions i concursos de diferents àmbits i categories; entre ells estàn els concursos socials, el Santiago Piñol –Festes de la Tardor del Barri Tiana-Pont Vell, l’Aplec de Sant Iscle (es porten 43 edicions), el Pere Viltró, la Biennal A Photo Reporter i, enguany, el 1er Festival A Video Reporter, de documentals amb temàtiques de reportatge. També s’organitzen concursos a Instagram, com el de les festes del Roser de Maig..

AFOCER col·labora habitualment amb altres entitats culturals de Cerdanyola i Ripollet, així com participa a les Festes del Roser de Maig, Festes de la Tardor, Festes Majors de Ripollet i de Cerdanyola…

Enguany es commemora el 50é aniversari de l’Agrupació. Del programa de celebracions destaquem l’edició d’un llibre commemoratiu, i l’organització de la festa de la Fotografia de la FCF el dia 6 de Juliol, entre d’altres events.

Estem a:
l’Ateneu de Cerdanyola del Vallès
Carre Industria, 38-40
08290 Cerdanyola del Vallès, España